8 sierpnia 2011

TORTILLA



Tortilla, na którą zaprezentuje poniżej przepis, pochodzi z kuchni meksykańskiej. Jest to płaski placek, w który możemy zawinąć dowolne nadzienie, jak choćby mieszankę kurczaka, warzyw i dowolnego sosu.
W innym poście przedstawiam przepis na "Fajitas", które przygotowuje się z tortillą.



Przepis znalazłam TU.



Składniki:


  • Pół litra mleka
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dkg masła
  • mąki tyle, ile zabierze ciasto (około pół kilograma)


Wykonanie:

1. Podgrzej mleko z masłem, aż do rozpuszczenia masła. Dodaj sól i proszek do pieczenia.
2. Stopniowo do płynu dodawaj stopniowo mąkę. Mieszaj cały czas. Musi powstać gęste ciasto.
3. Ciasto wyrabiaj, aż będzie bardzo elastyczne i gładkie.
4. Uformuj kulę i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Przykryj miskę wilgotną ściereczką.
5. Kulę podziel na 12 równych części i uformuj z nich kulki.
6. Ponownie odstaw ciasto na 30 minut i ponownie przykryj je ściereczką.



7. Po upływie tego czasu, każdą kulkę rozwałkuj bardzo cieniutko.
8. Smaż na mocno rozgrzanej suchej patelni (bez tłuszczu!) przez około 20 sekund na każdej stronie.
9. Tortille można przygotować wcześniej - usmażone włóż do worka foliowego. Kiedy będziesz chcieć je użyć podgrzej je na patelni.



Kuchnie Świata... Od kuchni

5 komentarzy:

  1. Nigdy sama nie robiłam placków:) Fajnie to u Ciebie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój brat jest fanem tortilli. Myślę, że bardzo by się ucieszył, gdybym placki zrobiła sama. Bardzo dziękuję za przepis. Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio też robiłam domową tortillę, są super smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis jest dobry, dziś wypróbowany. Proporcje są w porządku. Polecam dodanie mąki kukurydzianej. Należy również porządnie zagnieść ciasto.

    OdpowiedzUsuń