18 maja 2015

GRUSZKI ZAPIEKANE W CIEŚCIE FRANCUSKIM


Pyszny i prosty deser podbił nasze podniebienia! Pod wpływem ciepła gruszki stały się cudownie miodowe (ciekawe czy inne gatunki gruszek będą miały podobnie) i stanowiły smakowite połączenie z lodami i ciastem francuskim.

Przepis ze zdjęciami krok po kroku.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).



Składniki na 4 porcje:


Wykonanie:

1. Przetnij gruszki na pół i za pomocą łyżeczki usuń gniazda nasienne.


2. Ułóż gruszki na cieście i przetnij je na wzór poniższego zdjęcia.


3. Kilkukrotnie natnij pionowo owoce.


4. Zawiń ciasto wokół gruszek i natnij listki.


5. Posmaruj gruszki i ciasto roztrzepanym jajkiem.


6. Posyp desery cukrem (dodatkowo użyłam cukru perlistego).


7. Gruszki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Gotowy deser będzie złotawo-brązowy.
8. Ciepłe desery podawaj z waniliowymi lodami.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz